Skutki pandemii nadal odczuwane? Warszawscy restauratorzy apelują o wydłużenie sezonu "ogródkowego"
Co prawda koronawirus już nie szaleje na świecie, ale warszawscy restauratorzy, zmagający się z konsekwencjami pandemii i restrykcją wprowadzonymi w jej trakcie, postanowili podjąć działania na rzecz wsparcia branży gastronomicznej w stolicy. W tym celu opracowali petycję, w której przedstawili szereg postulatów dotyczących wprowadzenia rozwiązań, które mogłyby ułatwić funkcjonowanie lokali gastronomicznych w Warszawie.
Jak zauważają autorzy petycji, branża gastronomiczna w stolicy jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów, który każdego roku generuje znaczne wpływy do budżetu miasta z tytułu różnych podatków i opłat. Przykładowo, wpływy z opłat za sprzedaż alkoholu w Śródmieściu w 2023 roku wyniosły niemal 13 milionów złotych. Niestety, pandemia w znaczący sposób wpłynęła na tę gałąź gospodarki, prowadząc do zamykania lokali oraz zadłużenia wielu przedsiębiorców.
W obliczu tych wyzwań, restauratorzy apelują o wdrożenie prostych rozwiązań administracyjnych, które mogłyby przynieść ulgę branży. Postulują m.in. wydłużenie sezonu funkcjonowania ogródków gastronomicznych, które obecnie ograniczone są do miesięcy od kwietnia do października.
Kolejnym postulatem jest automatyczne przedłużanie zgód na funkcjonowanie ogródków, co znacząco uprościłoby proces administracyjny i zredukowało obciążenia związane z koniecznością dostarczania dokumentów co sezon. Restauratorzy proponują również wprowadzenie zgód wieloletnich, co zminimalizowałoby konieczność corocznego uzyskiwania nowych pozwoleń.
Dodatkowo, restauratorzy zwracają uwagę na potrzebę dywersyfikacji taryf, aby przedsiębiorcy płacili mniej za zajmowanie przestrzeni na chodnikach niż za miejsca parkingowe, co mogłoby zachęcić ich do poszerzenia oferty gastronomicznej na zewnątrz.
Z kolei stworzenie Stołecznego Planu Odbudowy, który skupiłby się na wsparciu branży gastronomicznej, mogłoby być kluczowym krokiem w kierunku odbudowy tej ważnej części stołecznego rynku usług.