W tej cukierni pączki kupował Piłsudski. Dziś obowiązuje tu limit zakupów na jedną osobę!
Dodano czwartek, 27.02.2025 r., godz. 14.57
Pracownia cukiernicza Zagoździński przy ulicy Górczewskiej na Woli w Warszawie wyrabia pączki dokładnie od 100 lat.
Założona w 1925 r. przez Władysława Zagoździńskiego, od pokoleń słynie z tradycyjnych, ręcznie robionych pączków smażonych na smalcu i oblanych domowym lukrem. Obecnie cukiernię prowadzi jego prawnuczka, Sylwia Tomaszkiewicz. Cukiernia przeszła różne lokalizacje i zmiany, ale zawsze pozostała wierna tradycyjnej recepturze. W tłusty czwartek pączki są reglamentowane - jedna osoba może kupić maksymalnie 30 pączków, ze względu na ogromne zainteresowanie.
Jeden pączek w pracowni cukierniczej Zagoździński kosztuje w tym roku 5 złotych.